Over

Mariët van der Zande

portret MariëtWerkend met licht en donker geef ik mijn interpretatie van de werkelijkheid. Meestal doe ik dat in zwart-wit. Zwart-wit benadrukt voor mij datgene waar ik in mijn beelden naar op zoek ben en waaraan ik in diezelfde beelden uitdrukking geef: rust.

Op mijn foto’s is het onderwerp ondergeschikt. Het gaat mij niet om een gebouw of een landschap. Het gaat mij om de essentie ervan, om de structuur van een voorwerp, het contrast in een wegdek, om de omlijning van een object, het ritme van een raampartij. De val van het licht op een vloer.

Ik probeer in mijn foto’s zoveel mogelijk weg te laten tot er een bijna grafische voorstelling ontstaat, los van de werkelijkheid, met een vervreemdend effect op de kijker. Zodanig vervreemdend dat mensen de eigen omgeving soms amper herkennen.
Ik heb in 2006 de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool in Apeldoorn afgerond. Naast mijn werk als kunstfotograaf houd ik me bezig met bedrijfsfotografie, ik maak reportages en geef workshops. Sinds begin 2011 geeft ik ook les aan de Fotovakschool. Tevens ben ik lid van de Stichting Ateliers Apeldoorn. Deze stichting is een kunstenaarsinitiatief dat zich ten doel stelt het werk van professioneel werkende beeldende Apeldoornse kunstenaars meer bekendheid te geven.

In mei 2013 was ik te gast in het programma Camera op kunst van RTV Apeldoorn: http://www.youtube.com/watch?v=aGE35jlS7RY